Dette kan være din næste kontorplads
Genbrug af moduler og pavilloner er godt for miljøet – og godt for forretningen.
En covid-19 test facilitet, der plejede at være en børnehave. En tidligere skole, der bliver brugt som kontrolstation på grænsen mellem Norge og Sverige. Et tidligere Equinor-kontor, der lever et nyt liv som bolig for mennesker med stofmisbrug.
Genbrug og cirkulær økonomi er ikke kun fænomener, der anvendes af private forbrugere, der deler biler og sælger brugte sofaer. De er også meget til stede i den modulære forretning. Modulære bygninger og pavilloner kan det lejes i stedet for køb, og det kan bruges mange gange.
Udlejningsbranchen er vokset betydeligt i løbet af de sidste par år, og flere og flere mennesker har opdaget fordelene ved at leje i stedet for at eje. Vigtige årsager til væksten i den modulære industri er nye certificeringsordninger, bedre og mere fleksible produkter og mere fokus på genbrugsbegrebet.
Simon Ruud, administrerende direktør i Algeco Norge, siger: “Kunden behøver ikke at investere i dyre produkter, hvis behovet er midlertidigt, eller hvis de kræver skalerbare løsninger. Kunden kan fokusere på det, de bygger, og vi kan tilbyde midlertidige boliger og kantine i byggeperioden.”
Algeco leverer modulopbyggede bygninger, containere, kølecontainere og entreprenørmateriel til den offentlige og private sektor; uddannelse, plejefaciliteter, vejarbejde, infrastruktur og energi.
En container har en levetid på 20-25 år og kan lejes i to til tre måneder ad gangen. Træenheder har en lidt kortere levetid. Uanset hvad, kan enhederne bruges flere gange, før de er opbrugt. Det gavner miljøet.
I dag går Malthus Uniteam, Wexus Group, Temporary Space Nordics og Algeco sammen under ét brand; Algeco. Algeco ejes af Modulaire Group og har en lang historie – de opfandt begrebet modulopbygget bygning i 1955. Når de fire virksomheder fusionerer, samles flere års erfaring og kompetence fra moderskibet og de fire nordiske lande under samme paraply.
Når deres styrker er forenet, vil fodaftrykket af de foranstaltninger, der træffes for bæredygtighed, være meget større.
Karl Erik Valentin Hansen, projektleder i Algeco Nordic, siger:
“Vi har mulighed for at være den største spiller, der foretager ændringerne. Vi er støttet af et stort selskab med erfaring og løsninger fra hele Europa, som vi kan drage fordel af. Vi kan dele erfaringer og kompetencer i hele Europa.”
“Vi kan være drivkraften bag gode løsninger, når det gælder bæredygtighed og effektivitet. Reducer transporten og find løsninger i tekniske krav og produktudvikling”, siger Simon Ruud.
Opførelse af en modulopbygget, skole, børnehave, indkvartering, eller et kontor, opstilles på 2 til 3 uger kontra at have en byggeplads i et eller to år, er en vigtig faktor, både for kunden og samfundet.
“Jeg synes, mulighederne er enorme. Kvaliteten af de moduler, vi kan levere i dag, er lige så høj som permanente bygninger. Fokus på genanvendelse og genbrug af materialer vil fortsætte. Vi er nødt til at få myndigheder og kunder med for at se vigtigheden af det,”, siger Karl Erik Valentin Hansen.
Den modulære byggebranche og Algeco arbejder på et projekt, der skal bytte plastindpakningen, der bruges på nye moduler, med et moduldæksel.
“Det vil reducere brugen af plast drastisk, og denne løsning er mere effektiv på byggepladsen. Det er et skridt, vi tager i 2021,” siger Hansen.