Om ti år vil ingen betvivle AI

Hvordan kan AI-teknologi og digitalisering hjælpe byggebranchen? Ramin Karim, professor ved Luleå Tekniske Universitet, mener at det handler om udfordringer og muligheder, men også af betydningen af ikke at blive forbigået af andre virksomheder. ”Dem, der investerer i AI nu, vil være førende i branchen om ti år,” vurderer Ramin.

I DAG ER BYGGEBRANCHEN kompleks, med mange informationer og data. En byggeleder skal både kende til lovgivning, ordrer og byggeteknik, og samtidig koordinere alle delene samtidigt. Ramin Karim mener, at AI her kan være et vigtigt værktøj til at hjælpe og forenkle arbejdet. ”AI kan levere vigtige analyser og være en slags 'second opinion' for de erfarne byggeledere, samtidig med at den giver en ekstra støtte til de nye i branchen.”

MANGE NORDISKE BYGGEVIRKSOMHEDER er allerede langt fremme med AI, og flere vil gerne prøve det, men er usikre på, hvordan de skal starte. Ramin Karim mener at et af problemerne er frygten for forandring. Hvorfor skal man ændre noget der har fungeret i lang tid? ”Mange virksomheder har allerede taget det første skridt, og de fleste i byggebranchen vil bruge teknologien om tre til fem år. Hvis du ikke tør tage chancen, risikerer du ikke at overleve.”

Hvordan kan AI blive et værdifuldt redskab inden for byggebranchen? ”AI kan især være nyttig inden for risikoanalyse, logistik og økonomi. Teknologien kan f.eks. simulere bygninger, inden alle materialer er på plads, og finde afvigelser fra plantegningerne, så man undgår unødvendige komplikationer i produktionen.” ”Vores forskning hjælper virksomheder med at udvikle en køreplan for AI, og med demonstrationer og prototyper vil vi vise at det faktisk er en velfungerende teknologi.” Vil virksomhederne gerne bruge AI? ”Både ja og nej. Virksomhederne er positivt stemte, når de ser hvor effektivt det faktisk er. Men den største udfordring i dag er at finde ud af hvem der skal træffe beslutningerne. AI bør ses som en forretningsmulighed, men ender ofte i en IT-afdeling, i stedet for på det højeste beslutningsniveau.”

Mange associerer AI og robotisering med tab af job? ”Det er et spørgsmål om kompetencer. Når man forstår hvad AI er, forsvinder frygten. Det er ikke teknologien der tager vores job, men dem som mestrer den der gør det.” ”Med tanke på den fart tingene har udviklet sig i, kan man forsøge at estimere hvordan fremtiden kommer til at se ud. Se bare Chat GPT, der blev udgivet for to år siden, og hvor stor indvirkning det har haft i den tid. Så tænk på hvordan det ser ud om to år fra i dag…”

AI ER ET BEGREB der vækker både begejstring og frygt i dag, men teknologien er kommet for at blive. Det er vigtigt at komme med på rejsen, inden det er for sent. ”Om ti år vil ingen stille spørgsmålstegn ved AI. De byggevirksomheder der i dag tilpasser sig, vil også være her i fremtiden,” siger Ramin.

AI ER ET BEGREB der vækker både begejstring og frygt i dag, men teknologien er kommet for at blive. Det er vigtigt at komme med på rejsen, inden det er for sent. ”Om ti år vil ingen stille spørgsmålstegn ved AI. De byggevirksomheder der i dag tilpasser sig, vil også være her i fremtiden,” siger Ramin.Hvordan skal jeg begynde at udforske AI? ”Frem for alt skal man være tålmodig, og se det som en langsigtet investering.

Så er der desuden to vigtige ting at huske på:”
• Hav en køreplan for AI, og lad være med at gå for meget i detaljer.
• Tag små skridt for at opbygge kompetencerne i virksomheden, og accepter at man kommer til at begå fejl.

Vil du vide mere? Så kontakt os her

Ramin Karim inddeler AI- udviklingen i tre kategorier:
1. Den smalle, til de mere traditionelle opgaver, f.eks. på ingeniørniveau.
2. Den nyskabende, der sammenfatter og analyserer data, som Chat GPT gør i dag.
3. Den selvlærende, der minder mere om menneskelig intelligens og som kan opfatte omgivelserne. ”Sidstnævnte punkt bliver ofte brugt som et skræmmebillede, når man taler om at Chat GPT hele tiden udvikler sig og lærer nyt.”, siger Ramin og fortsætter: ”Teknologisk er vi langt fra denne type AI, men vi når dertil på et tidspunkt. Så det er vigtigt at have udviklet etiske regelsæt der kan følge med udviklingen.”